Soul kirsikankukkien aikaan

Japani taitaa olla se tunnetuin kohde keväällä kirsikankukkien perässä matkaaville, mutta samalta suunnalta löytyy muitakin harkinnan arvoisia kohteita. Esimerkiksi Soul Etelä-Koreassa puhkeaa aivan upeaan kukkaan alkukeväästä, minkä lisäksi se tarjoilee vaikka mitä muuta mielenkiintoista nähtävää, koettavaa ja maistettavaa. Tein toisen yliopistovaihtoni Soulissa, ja sillä kokemuksella laitan jakoon vinkkini keväiseen Koreaan.

Namsan-vuori

Vuoren tunnistaa kaukaakin, sillä se kohoaa pilvenpiirtäjien yli, ja sen huipulla nököttää N Seoul Tower torni. Ylös pääsee jalkapelin lisäksi vaunulla, mutta suosittelen kävelemistä kaikille joille se vain on mahdollista. Maisemat ovat upeat erityisesti keväällä, eikä kapuaminen ole missään vaiheessa jyrkkää tai muuten haastavaa, sillä huipulle kulkee asvaltoitu tie ja portaita. Matkalle mahtuu myös useita näköalapaikkoja joissa voi pitää pienen tauon. Huipulta avautuvat upeat maisemat yli Soulin. Romanttisella reissulla mukaan voi napata myös rakkauslukon, sillä niitä on kiinnitetty vuorenhuipun aitoihin tuhansittain. Ja jos mielii vielä vuorta korkeammalle, maksusta on mahdollista päästä ylös myös torniin.

Gyeongbok-palatsi (Gyeongbokgung)

Kaunein Soulin palatseista. Palatsin alue on valtava, ja sieltä löytyy upeita puistoja ja kauniita perinteisiä rakennuksia. Suosiostaan huolimatta yllättävän rauhallinen keidas keskellä Soulia. Erityisen upea nimeonmaan keväällä puiden puhjetessa kukkaan.

Bukchon Hanok Village

Perinteinen asuinalue keskellä Soulia. Historiallisia rakennuksia perinetiseen tyyliin, pyhäkköjä, ja hiljaisia pikkukatuja palatsin kupeessa.

Han-joki

Kaupunkia halkovan joen varrelle on mukava istua piknikille tai vuokrata pyörä ja viilettää pitkin joenvarsia. Illan tullen kannattaa siirtyä sateenkaarisillalle (Banpo), sillä siellä laitetaan vesisuihkushow pystyyn pimeän tullen.

Cheonggyecheon

Tämä virkistysalue keskellä kaupunkia on huomattavasti betonisempi vaihtoehto Korean kauniille luonnolle. Pieni joki juoksee keskellä kaupunkia, ja sen varsille on istutettu joitain puita, tuotu taidetta ja muuta pientä kivaa.

Muutama sana ruoasta ja ravintoloista

Korealainen ruoka on herkullista, ja usein huomattavasti tulisempaa kuin pohjoismaissa.

Suurimpana haasteena ravintoloissa asioidessa on se, että monesti ruokalistat ovat vain ja ainoastaan koreaksi, eikä henkilökuntakaan välttämättä osaa kovin kummoisesti englantia. Tuurilla listassa on kuvat, mutta muuten tilaamaan saattaa joutua aikalailla sokkona.

Ruokailuvälineinä ovat littanat metalliset syömäpuikot tai lusikka. Tuntuma puikoilla syödessä on erilainen kuin pyöreillä kiinalaisilla puikoilla, mutta äkkiä sen oppii kun haarukkaa harvemmin on tarjolla.

Monessa ravintolassa Koreassa aterioidaan matalilla pöydillä, lattiatyynyillä istuen. Suosittelen lämpimästi kokemuksena, mutta varoitan, että tottumattomalle tämä saattaa aiheuttaa pientä epämukavuutta.

Korean barbacue

Ahh, suosikkini kaikesta korealaisesta ruoasta. Grilli (ja toivottavasti myös tuuletin) löytyy keskeltä ruokapöytää ja valitut lihat valmistetaan itse omaan tahtiin. Lisukkeita ei itse pääse/joudu valitsemaan, vaan ne kannetaan pöytään talon toimesta. Yleensä lisukkeista löytyy ituja, chilitahnaa, kasviksia ja kimchiä. Kun liha on kypsää, ladotaan se yhdessä mieluisten lisukkeiden kanssa salaatinlehtiveneeseen ja siitä suuhun.

Soju

Koreassa suurta suosiota nauttiva paikallinen viina. Juodaan sellaisenaan shottilaseista. Toimii erinomaisesti korealaisen barbacuen kanssa.

KIMCHI

Hapatettua kiinankaalia, jota ei yksinkertaisesti voi välttää Koreassa vieraillessa. Herkullista lisäkkeenä, minkä lisäksi esimerkiksi kimchipannukakut ovat maistamisen arvoisia.

Bibimbap

Kulhollinen, jonka pohjaa peittää riisi, ja sen päällä vihanneksia, lihaa ja chilitahnaa. Päällimäisenä usein vielä raaka tai paistettu kananmuna. Sitten vaan kaikki sekaisin juuri ennen syömistä. Kuulostaa herkulliselta, eikö?

Street food

Syökää ihmeessä katukojuista. Suosittelen tätä aivan jokaisessa kohteessa, sillä niin Koreassa kuin muuallakin olen syönyt parhaat jutut nimenomaan katukojuista.

Liikkuminen

Soulin metro on parhaita julkisen liikenteen välineitä joita olen koskaan käyttänyt. Siisti, helppo ja kattava. Ehdottomasti paras vaihtoehto kaupungissa liikkumiseen, kuin myös lentokentälle kulkemisiin.

Taksit kaupungissa ovat melko edullisia, mutta kannattaa varata osoite paperilapulle kirjoitettuna. Kuskien kielitaito on usein aika heikoissa kantimissa. Taksin kanssa on myös muistettava, että Soul on vilkas miljoonakaupunki, eli ruuhkiin kannattaa varautua.

YLEISTÄ Soulista

Kaikenkaikkiaan Soul on mielenkiintoinen ja sykkivä kaupunki, siisti ja turvallinen. Paikalliset ovat ystävällisiä ja ymmärtäväisiä kielimuurista huolimatta. Vaaleaverikköinä sekä minä että mieheni (erityisesti mieheni) saimme paljon huomiota missä tahansa liikuimmekin, eli kuvauspyyntöihin ja kikatteluun kannattaa varautua.

Suomi ja pohjoismaat nauttivat Koreassa suurta suosiota, eli pidetään lippu korkealla sinne mennessä!

2 thoughts on “Soul kirsikankukkien aikaan

  • Reply Krista April 4, 2018 at 09:05

    Etelä-Korea ja Soul erityisesti on toistaiseksi ainoa aasianvalloitukseni, kun Jarkon vaihdon aikaan kävin moikkaamassa häntä 2vk lomalla. Me tykkäsimme molemmat Koreasta aivan todella paljon! Oli hauska lukea näitä sinun pointtejasi, koska tunnistin melkein kaikki joko omien kokemusten tai Jarkon kertomusten perusteella 😀 Me tullaan ehdottomasti tekemään vielä uusi reissu Koreaan tulevaisuudessa 🙂

    • Reply Laura April 4, 2018 at 21:57

      Hei mahtavaa että teillä on omakohtaista kokemusta näistä vinkeistä ja Soulista ylipäätään! Lähtisin itsekin vaikka heti käymään Koreassa, joskin luulen että seuraavalla kerralla voisi suuntana olla Jeju tai vuoristo 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.