Vinkit pyöräilyyn Amsterdamissa

Amsterdam on pyörien luvattu maa, jossa pyöriä on enemmän kuin ihmisiä. Alkuun ohitse suhaavien pyöräilijöiden määrä ja tyyli saattaa kauhistuttaa, mutta kun pyörän selkään nousee, ymmärtää pian, miksi pyörä on ainoa oikea kulkuväline tässä kaupungissa. Alla tärkeimmät vinkit, mitä tulee pyöräilyyn Amsterdamissa.

Liikennesäännöt

Uskokaa tai älkää, pyöräilijät noudattavat liikennesääntöjä – joskin aika suurpiirteisesti.

Pyörille on lähes joka paikassa omat kaistansa, ja useimmiten pyöräkaistat ovat yksisuuntaisia. Vastaantulevien kaista löytyy yleensä tien toiselta laidalta. Samallalailla pyörillä liikkuville on myös omat liikennevalot. Jos valoja ei ole, mennään sieltä missä tilaa löytyy. Mielenkiintoisena faktana on muuten mainittava, että muutamasta vilkkaasta risteyksestä poistettiin liikennevalot kokonaan testijakson jälkeen, sillä onnettomuudet vähenivät merkittävästi. Paras neuvo siis onkin pysyä tarkkana liikenteessä!

Hitaammat polkevat pyörätien oikeassa laidassa ja nopeammat suhaavat ohi vasemmalta. Reippaasti polkeminen on usein jopa turvallisempaa kuin etanavauhdilla eteneminen, sillä ihmiset tuppaavat varomaan nopeita pyöriä huomattavasti herkemmin kuin hitaampia. Pyräilijän kannalta tärkeintä silti on, että tunnistaa omat rajansa.

Siinä missä maahan maalatut kolmiot kertovat liikenteen suunnan ja väistämisvelvollisuuden, kertovat pyöräilijän käsimerkit edessä siintävästä käännöksestä tai pysähdyksestä. Muistakaa siis heilauttaa omaa kättä ennen äkkiliikkeitä,  ja seuratkaa edellä polkevan singaaleja välttääksenne törmäyksiä.

Vaihteettomat, käsijarruttomat pyörät

Selvästi suurin osa pyöristä Amsterdamissa on mummomallia, vaihteettomia, ja jalkajarrullisia mankeleita. Tämä pätee myös vuokrapyöriin, ja tulee usein yllätyksenä turisteille. Testatkaa siis jalkajarrujen (ja pirikellon ja valojen) toimivuus jo heti alkumatkasta jottei vastaan tule ikäviä yllätyksiä kun tilanne on päällä.

PIRIKELLO

Pyörien kellot soivat Amsterdamissa jatkuvalla syötöllä, ja syystäkin. Ne eivät (aina) ole agressiivisia soittoja, vaan vähintään yhtä usein kilautus kertoo neutraaliin sävyyn muille liikkujille, että täällä ollaan ja täältä tullaan. Kelloa soitetaan mm ohittaessa, epäilyttävän tilanteen lähestyessä tai muuten, kun pitäisi saada kanssaliikkujien huomio. Sitä ei kuitenkaan missään nimessä soiteta huvin vuoksi.

Pyöräilykypärien puute

Paikallisten päässä kypäriä ei juurikaan näy (ei edes pienillä lapsilla), mutta se ei tarkoita etteikö niitä saisi käyttää. Jos omat tai muiden taidot epäilyttävät tai meno tuntuu huteralta, kannattaa suosiolla iskeä se kypärä päähän.

Sama pätee myös siihen jos (ja kun) näet paikallisten rikkovan liikennesääntöjä: älä seuraa esimerkkiä. Siinä missä paikalliset konkarit rikkovat sääntöjä samalla kun tasapainottelevat ongelmitta kolmea lasta, koiraa, ruokaostoksia ja matkalaukkua puhuessaan handsfreellä puhelimessa yhden fillarin päällä, saa kokemettomana aikaan vain vahinkoa yrittämällä samaa.

Skootterit pyöräkaistalla

Ehkä suurimman riskin pyöräilijälle Amsterdamissa aiheuttavat pyöräkaistat jakavat skootterit. Skoottereilla pääsee yllättävän kovaa, niitä ei useinkaan huomaa ennen kuin ne ovat jo rinnalla, eikä kello/torvi soi samalla lailla kuin pyörällä kulkiessa. Muunmuassa tästä syystä on tärkeää pysyä tien oikeassa laidassa siksakin kruisailun sijaan.

Turistit pyöräkaistalla 

Toinen hazardi tekijä Amsterdamissa on pyöräteille päättömästi pomppivat turistit.

Moni turisti onnistuu jotenkin mystisesti unohtamaan miten paljon pyöriä Amsterdamissa oikein on, mikä johtaa haahuiluun kamerat kaulassa ja kartta kädessä keskellä pyörätietä, mielellään vielä laumana. Kun pirikellot alkavat kilahdella, nämä sankarit yleensä harppaavat vain keskemmälle pyöräkaistaa, sen sijaan että siirtyisivät takaisin jalkakäytävälle. Sitten ollaankin äkkiä tilanteessa, jossa pyöriä tulee molemmista suunnista ja joku onneton turisti poukkoilee villisti pyörien keskellä.

Sama pätee muuten myös toisin päin: pyörällä ei ole mitään asiaa kävelytielle. Jos pyörä on messissä ja kävelykatu alkaa, on silloin hypättävä pois pyörän selästä ja talutettava mankeli lähimmälle pyörätielle.

Raitiovaunuraiteet

Ne pirulaiset ovat juuri pyörän renkaan levyiset. Ei paljon naurata jäädä jumiin tai kaatua raitiovaunun uriin. Muista siis oikeaoppinen n. 45° kulma raitiovaunuraiteita ylittäessä.

Lukitse pyöräsi kunnolla

Pyöriä tässä kaupungissa riittää, mutta niitä myös varastetaan surutta. Varkaiden matkaan lähtemisen lisäksi pyöriä päätyy myös kanaaleihin jatkuvalla syötöllä. Täkäläisillä onkin järjestäin massiiviset ketjulukot, joilla pyörä kahlitaan aina johonkin kiinteään sen takarenkaan pikkulukon lisäksi. Julmetun kokoisissa lukoissa tai huolellisuudessa ei ole mitään noloa jos aikoo pitää pyöränsä tallessa.

Postauksen kuvat Felix Reichardt

Oletko jo uskaltautunut pyörän satulaan Amsterdamissa? Millaisia kokemuksia tai vinkkejä teiltä löytyy?

2 thoughts on “Vinkit pyöräilyyn Amsterdamissa

  • Reply Marimente April 26, 2018 at 13:48

    Tämä postaus meni juuri läppärin kirjanmerkkeihin, kiitos Laura! En ole vielä uskaltautunut hankkimaan pyörää, mutta suunnitemissa on, etenkin nyt kun kelit on vähän parantuneet talven jälkeen. Vähäsen kyllä kieltämättä hirvittää niin omasta kuin muidenkin puolesta, sitten kun vinhdoin pääsen monen vuoden tauon (ja kokonaan pyörättömän Venetsian) jälkeen taas pyörän selkään 😀

    • Reply Laura May 8, 2018 at 17:03

      Kiva että tästä on iloa! Hanki ihmeessä pyörä, kyllä se siitä lähtee rullailemaan! Amsterdam avautuu ihan uudella tavalla pyörän selästä 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.