Miten pukeutua juhlaan? Asiaa pukukoodeista

Pukukoodit aiheuttavat päänvaivaa yhdelle jos toisellekin. Pitääkö pukukoodi mainita kutsussa? Mitä tuokin koodi nyt sitten tarkoittaa? Jos ei mainita, mitä silloin on paras laittaa päälle?

Tämä on ollut ajankohtaista myös meille, sillä varasimme juuri lennot Kanadaan ensi kesälle kun kaveripariskuntamme menee naimisiin, minkä lisäksi kirjoittelemme parhaillaan kutsuja omiin juhliimme. Pukukoodien kanssa pähkäilevien elämää helpottaakseni kokosinkin tähän pienen tietopaketin siitä, mitä yleisimmin käytetyt koodit oikein tarkoittavat ja miten häihin ja muihin tilaisuuksiin olisi soveliasta pukeutua! 

Casual / Smart casual
Tämän kohdalla nimi kertoo kaiken. Siistit vaatteet joissa on mukava olla, ei pönötystä tiedossa. Miehellä siistit housut ja kauluspaita ilman kravattia tai rusettia, naisella siisti yläosa ja hame, mekko tai vaikka jumpsuit.

Semi-formal  / Cocktail / Tumma puku
Miehellä (tumma) puku ja kauluspaita, kravatti suotava. Naisella juhlavampi mekko tai säädyllisen mittainen hame ja siisti yläosa yhdistelmä. Iltatilaisuuksissa korut ja asusteet voivat olla näyttävämmät, kun taas päivätilaisuuksissa voidaan käyttää hattua.

Iltapuku / Smokki
Iltakuuden jälkeen alkavat juhlat, joissa mies pukeutuu smokkiin ja nainen pitkään iltapukuun. Tilaisuuden juhlavuudesta riippuen myös midimittainen juhlapuku voi olla hyväksyttävä.

Juhlapuku / Frakki
Pukukoodeista juhlavin ja virallisin, käytetään vain kello 18 jälkeen alkavissa iltajuhlissa. Miehellä frakki, naisella täyspitkä, näyttävä iltapuku. Käsineet, shaali ja arvokorut ovat sopivia asusteita naisella, mies voi käyttää käsineitä ja taskuliinaa tai arvomerkkejä.

Bonus: kansallispuku 
Käy mihin tahansa juhlaan. Huomioi kuitenkin että kansallispuvun kanssa käytetään vain siihen kuuluvia asusteita, ja olisi suotavaa että pariskuntana saavuttaessa molemmat pukeutuvat yhtä arvokkaasti.

Postauksen kuvista näette hieman millaisia asuja ja koodeja meidän yllämme on nähty ystävien ja sukulaisten häissä viime vuosina. Omissa häissämme toivomme vieraiden noudattavan semi-formal/cocktail/tumma puku -koodia, minkä lisäksi mainitsimme ulkomaisille vieraille siitä, että Suomessa erityisesti vanha kansa saattaa katsoa kieroon jos naisvieraat saapuvat paikalle kirkkaanpunaisessa..

Henkilökohtaisesti koen pukukoodit ennemmin helpottaviksi kuin rajoittaviksi. Ei tarvitse arvailla mitähän tällä kertaa sopisi pukea päälleen, eikä tarvitse olla huolissaan että saapuu paikalle yli- tai alipukeutuneena! Toivomme, että myös vieraamme ymmärtävät ottaa pukukoodin helpottavana ohjenuorana eikä tiukkapipoisena nipottamisena!

Millaisia kokemuksia teillä on pukukoodeihin liittyen?

7 thoughts on “Miten pukeutua juhlaan? Asiaa pukukoodeista

 • Reply Sari January 30, 2017 at 13:22

  Tosi hyvä postaus. Tuntuu siltä, että Suomessa monilla on pukukoodit vähän hukassa ja pukeutumisvalinnat ovat toisinaan epävarmoja. Tästä siis vinkkiä! 🙂

 • Reply Laura January 30, 2017 at 21:13

  Kiva että tästä oli iloa 🙂

 • Reply Laura V February 1, 2017 at 15:39

  Oli kyllä hyvä postaus. 🙂 Jotenkin itse haluaisin ajatella että ihmiset tietävät että häihin kuuluu pukeutua juhlavasti, onhan kyseessä kuitenkin nimenomaan juhlava tilaisuus! Toki kaikenlaisia kauhutarinoita on tullut luettua aiheesta ja olenkin alkanut miettimään, pitäisikö kutsussa tosiaan mainita pukukoodi…

 • Reply Laura February 1, 2017 at 22:45

  Kiva että tykkäsit 🙂

  Sama täällä, haluan uskoa että kyllä ne vieraat osaa pukeutua! Me päädyttiin mainitsemaan pukukoodista lähinnä koska 1) mahdolliset kulttuurierot 2) tässä on tullut itse nähtyä häitä aina iltapukujuhlista mökkibileisiin, eli minimoidaan "vääränlainen" pukeutuminen! Näin ei myöskään tarvitse vastata yksi kerrallaan vieraiden kysymyksiin pukeutumisesta. Toivoin vain tosiaan että vieraat ymmärtävät että yritetään auttaa eikä tehdä asiaa vaikeammaksi!

 • Reply Laura V February 1, 2017 at 23:24

  Nuo on kyllä kieltämättä hyviä pointteja ja varmasti nimenomaan helpottaa vieraiden pukeutumista! 🙂

 • Reply Anonyymi March 24, 2017 at 13:17

  Moi, eksyin blogiisi ja olen lueskellut mielenkiintoisia juttujasi. Nyt kyllä ihmettelen, että missä päin Suomea kummeksutaan kirkkaanpunaista mekkoa häissä? Itse olen 55 v, maalta kotoisin, mutta asun pääkaupunkiseudulla, enkä ole moista kuullutkaan. Ainoastaan valkoisiin pukeutumista (siis vieraana) ja farkkuja on kammoksuttu.

 • Reply Laura March 24, 2017 at 16:25

  Kiva että eksyit! Ennen kuin mainittiin tästä ulkomaisille vieraille, otin itseasiassa ihan asikaseni kysellä tästä kirjoittamasta säännöstä räiskyvän punaista kohtaan. Ainakin itäsuomalaisille (Etelä- ja Pohjois-Karjala, Kainuu) oli järjestäin tuttu juttu, mutten lähde sen hätäisempiä johtopäätöksiä tekemään kun en tarkemmin tiedä mistä nämä uskomukset ovat alunperin lähtöisin 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.