Lentäminen hääpuvun kanssa

Me asumme tällä hetkellä Hollannissa. Häitämme juhlitaan Suomessa. Hääpukuni ostin Kanadasta. Lentäminen hääpuvun kanssa on siis ollut oleellinen ongelma aivan puvun hankkimisesta saakka. Ottaen huomioon, että häät ulkomailla ovat vuosi vuodelta suositumpia, en varmasti ole ainoa joka on pohdiskellut hääpuvun kanssa lentämistä.

Asiaa on tullut selviteltyä ihan urakalla, ja säästääkseni teidät isommalta vaivalta haluan jakaa tutkimustyöni hedelmät kanssanne. Otin yhteyttä muutamaan lentoyhtiöön kyselläkseni heidän ohjeistustaan puvun kanssa lentämiseen, ja ohjeet olivat melko yhdenmukaiset niin yhtiöden välillä kuin oman kokemuksenikin kanssa.

Finnairin asiakaspalvelusta osattiin kertoa että hääpuvun saa ottaa mukaan käsimatkatavarana, jos se vain mahtuu annettuihin maksimimittoihin. Puvun kuljetus pukupussissa on ok, mutta henkaripaikkaa ei voida taata ellei lippu osoita bisnesluokan paikoille. Lentokentälle ja lähtöportille saapuessa kannattaa toki kysyä josko henkarista löytyisi tilaa, sillä puku mielellään sinne otetaan mikäli paikka vain löytyy. Kannattaa silti varautua siihen, että puvun joutuu runttaaman istuimen yläpuolella olevaan lokeroon – oman harkinnan mukaan kannattaa siis miettiä haluaako pukua kuljettaa pukupussissa irrallaan vai yrittääkö sitä taiteilla kässärikokoiseen matkalaukkuun.

Jos puvun joutuu sullomaan matkalaukkuun, on tärkeää tehdä homma huolella, ja kohteessa päästää puku roikkumaan täyteen pituuteensa mahdollisimman pian, sekä suorittaa pieni (tai vähän isompikin) pöyhintä lennon jälkeen. Hääpuvut saa usein viikattua aika nätisti, tai vaihtoehtoisesti rullattua samaan tyyliin kuin makuupussia pakatessa. Ihan sellaisenaan pukua en välttämättä likaiseen matkalaukkuun laittaisi, vaan käyttäisin esimerkiksi lakanaa tai edes pakkauspaperia puvun suojaamiseen.

KLM:llä lensin puvun kanssa jo kertalleen, ja tuolla reissulla kaikki meni mainiosti. Puku lensi bisnesluokan komerossa vaikka morsian itse istui turistiluokassa. Lentokentällä ja koneessa henkilökunta oli aivan upean ymmärtäväistä ja niin minä kuin pukuni sain osakseni äärimmäisen ystävällistä ja joustavaa palvelua! Kuitenkin myös sieltä suunnalta annettiin samat periaatteelliset ohjeet: puvun saa ottaa mukaan kunhan se mahtuu mittoihin, ja jos tilaa henkarikaapeissa on niukasti voi puvun joutua tyrkkäämään hyllylle tai penkin alle.

Kummankaan yhtiön kohdalla puvusta ei tarvitse ilmoittaa ennakkoon, joskin niinkin voi tehdä ainakin KLM:n netissä tehtävän check inin kautta tai soittamalla lentoyhtiölle. Loppuviimein kuitenkin se on lentokenttähenkikökunta ja koneen miehistö jotka osaavat asiassa parhaiten auttaa.

Onko sinulla kokemusta hääpuvun kanssa lentämisestä? Tai onko tämä vielä edessä?

2 thoughts on “Lentäminen hääpuvun kanssa

  • Reply Vilkku April 26, 2017 at 11:17

    Siis puvun pitaa olla "kasimatkakokoinen", mutta saako sen ottaa normaali kasimatkakassin lisaksi extrana? Vai saako olla vaan kasilaukku +mekko kassarina?

    Puvun kanssa reissaaminen tulee kohta ajankohtaiseksi kun kayn hakemassa sen miehen luota Jenkeista muuttaessamme Jordaaniaan parin kkn kuluttua. Ja sitten Jordaniasta Suomeen haihin. Molemmilla reissulla tietysti vaihto, eli parikin konetta tulee mekon kanssa koluttua! 😀

  • Reply Laura April 26, 2017 at 15:26

    Hyvä kysymys! Useimmiten lentoyhtiöillä on polittiikkana kässäri + personal item (=se käsilaukku), mikä hääpuvun kanssa reissatessa valitettavasti tarkoittaa hääpuku + personal item. Tosin jos tuuri käy, voi lennolle päästä kaikkien kolmen kanssa. Mulla kävi näin KLM:n kohdalla, jolloin hääpuvun (ja matka- ja käsilaukun) kanssa lentäessäni sain henkilökunnalta ja kanssamatkustajilta vain onnitteluja ja kysymyksiä häistä 😀

    Oi Jordania kuulostaa tosi jännittävältä! Ja kerro hei ihmeessä miten sun lennot mekon kanssa sujuu! Uskallan veikata että moni kaipaa kokemuksia aiheesta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *