Lahjatoiveemme

Nykyään häälahjan pyytäminen rahana tuntuu olevan ennemmin sääntö kuin poikkeus. Moni pariskunta on ehtinyt asua yhdessä jo hyvän tovin ennen naimisiinmenoa, jolloin tavaraakin on usein päässyt kertymään. Perinteisesti häälahjaksi on annettu nimenomaan käyttötavaraa nuoren parin yhteiseen kotiin, mutta mikä lie oikeaoppinen lahja nykypareille?

Ikuisuuskysymys onkin antaako lahjaksi rahaa, tavaraa vai kenties elämyksiä, ja minkä verran? Meille – kuten varmasti monelle muullekin – tärkeintä on, että mahdollisimman moni läheisistämme pääsee kanssamme juhlimaan hääpäiväämme. Moni vieraista saapuu pitkän matkan takaa, ja olisi epäreilua olettaa että heidän pitäisi kaikkien muiden kustannusten lisäksi hankkia meille vielä lahjojakin! Ei siis tosiaankaan tarvitse! Kaikesta huolimatta tiedän että moni haluaa hankkia jotain, edes ihan pienesti.

Mitä todennäköisimmin me asumme häiden aikoihin yhä ulkomailla. Iso joukko vieraista saapuu lentäen, toinen osa autolla tai junalla. Toivomme että vieraat osaavat taktikoida edes sen verran etteivät hanki mitään julmetun isoa tai painavaa. Jo pienempienkin tavaralahjojen kanssa joudutaan ehkä sumplimaan vähän enemmän kun mietitään mihin matkalaukkuun mitäkin pakataan. Emme kuitenkaan halua kieltää tavaralahjoja, muttemme myöskään kannusta sellaisen hankintaan. Meille ei tule lahjalistaa, korkeintaan vinkataan molempien vanhemmille muutamasta ideasta joita he voivat sitten välittää eteenpäin. Aiomme kuitenkin avoimesti ilmaista toiveen mahdollisen lahjan sulkemisesta kirjekuoreen tai pankkitilille.

Muutamat läheisistämme ovat jo ehdottaneet osallistumalle häiden kuluihin häälahjan hankinnan sijaan. He ovat itse ilmoittaneet että haluavat antaa summan x tai kustantaa jonkin tietyn elementin häihin, mikä on mielestäni mahtava lahja! Näin muutkin pääsevät nauttimaan häälahjastamme, meidän budjettimme voidaan käyttää muuhun, eikä antajan tarvitse stressata mitä hankkia tai mihin ne rahat oikein menevät.

Lahjatoiveen lisäksi oma aiheensa on muistamisista mainitseminen. Miten muotoilla lahjatoiveet kauniisti kutsuun, mielellään niin ettei kovin moni vieraista vetäise palkokasvia sieraimeen? Suomessa tämä on onneksi jo aika tavallista joten vinkkejä löytyy monesta lähteestä, mutta ulkomaalaisten vieraiden kohdalla joudutaan miettimään hieman tarkemmin.

Millaisia lahjatoiveita teillä on? Miten olette asian esittäneet vieraillenne?

2 thoughts on “Lahjatoiveemme

  • Reply Marja February 26, 2017 at 14:32

    Meillä oli lahjatoiveena pelkkä raha yhteisiä elämyksiä varten ja laitettiin kutsuun ihan tilinumerokin. Näin jälkikäteen olen muutaman kerran miettinyt, että olisi sittenkin pitänyt jättää lahjatoive laittamatta. Ties mitä yllätyksiä vierailta olisi tullut 🙂 Toisaalta lähdettiin pitkälle reissulle heti häiden jälkeen ja edessä oli asunnon tyhjennys, joten sen puolesta tuo oli ainoa järkevä vaihtoehto. Järkevä ei vain aina ole se hauskin.

    Toimisiko muuten ulkomaisten vieraiden kanssa maininta kuoreen mahtuvasta lahjasta? Tai muu maininta siitä, että maiden välillä on vaikea isoja lahjoja kuljettaa. Yksi ystäväpariskunta oli heti omien häidensä jälkeen muuttamassa ulkomaille, ja he päätyivät lahjatoiveen sijaan pyytämään lahjoituksia heidän valitsemaan hyväntekeväisyyskohteeseen. Sekin oli aika kiva idea.

  • Reply Laura February 26, 2017 at 16:25

    Näinhän se on, järkevä ei välttämättä ole hauskin vaihtoehto!

    Lahjoitukset hyväntekeväisyyteen on upea idea! Ollaan pyöritelty myös tätä vaihtoehtoa, muttei olla vielä saatu valittua kohdetta – tärkeitä kohteita on niin paljon! Kaikenkaikkiaan tälläiset "materiaalittomat" lahjat ovat tosi kivoja ja käytännöllisiä, toteutusta vain täytyy vielä hieman pohtia 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *