Kanadalaiset perinteet: rehearsal dinner

Kanadassa tapana on, että häitä edeltävänä päivänä käydään hääseremonia läpi kaikkien niiden ihmisten kanssa, joilla on vihkimisessa jokin rooli. Tähän harjoitukseen osallistuvat hääparin lisäksi niin molempien vanhemmat kuin hääseurue ja raamattua lukevat henkilöt. Suomessakin kirkkoharjoituksia kuulemma järjestetään, joskin useimmiten pienemmässä mittakaavassa. Tosin tähän varmasti vaikuttaa myös se, että harvalla suomalaisella edes on samanlaisia monipäisiä hääseurueita kuin rapakon toisella puolella usein nähdään..

Seremonian läpikäyntiä seuraa harjoitusillallinen. Illallisen tarkoituksena on rentoutua ennen hääpäivää, ja kiittää kaikkia osallisia avusta jo ennakkoon. Nykyään Kanadassa varsinkin häissä jotka vaativat matkustamista isolta osalta vieraista hääpari organizoi melkein järjestäen jonkinlaiset tervetulojuhlat vielä harjoitusillallisen jälkeen. Näihin juhliin ovat tervetulleita aivan kaikki vieraat, ja ne tarjoavat mainion tilaisuuden esitellä esimerkiksi kohteen historiaa tai hauskoja perinteitä, sekä tutustuttaa vieraat toisiinsa jo ennen varsinaisia juhlia.

Me pähkäilimme harjoitusillallisen kohtaloa pitkään ja hartaasti. Toisaalta haluamme kiittää kaikkia jotka näkevät vaivaa hääpäivämme eteen, muttemme halua järjestää kaksia juhlia – varsinkaan peräkkäisinä päivinä. Pienemmällä kokoonpanolla illallistettaessa taas tulee hieman turhan helposti sanomista siitä kuka kutsutaan ja miksi, ja millä perusteella joku jätetään kutsumatta.

Ratkaisimme lopulta tilanteen järjestämällä muutamia vapaamuotoisia pre-wedding eventsejä. Muutama päivä ennen häitä siis vietetään mm päiväretkellä Tallinnassa ja suomalaisessa saunassa. Näin voimme skipata virallisemman harjoitusillallisen sekä tervetulojuhlat, mutta koota väen yhteen järjestämättä varsinaisesti mitään. Jokainen saa tulla, mennä tai olla tulematta aivan oman mielensä ja suunnitelmiensa mukaan. Emme ota vastuuta kenestäkään, mutta kerromme avoimesti kaikille mistä ja mihin aikaan meidät tavoittaa. Toki ilmoittelemme valituille paikoille ja varaamme tiloja ennakkoon parhaamme mukaan että homma sujuisi mahdollisimman mukavasti kaikkien kannalta, mutta emme ota näistä ylimääräisistä aktiviteeista turhaa stressiä.

Muilla kokemusta häitä edeltävistä tapahtumista tai ehkä hääpäivää seuraavan aamun brunssista? 

 

2 thoughts on “Kanadalaiset perinteet: rehearsal dinner

  • Reply Salla August 24, 2017 at 14:51

    Eipä ole varsinaisesti aiempaa kokemusta tuollaisista hääpäivää edeltävistä tapahtumista. Meillä olisi kuitenkin ajatuksena järjestää eräänlainen invitational kilpailu/turnaus lajin parissa, jota sekä me molemmat Matiaksen kanssa, että useat vieraista harrastaa. Tämä olisi todennäköisesti hääviikolla, mutta ei kuitenkaan häitä edeltävänä iltana. Teillä on hauska kun vieraita tulee eri maista niin perinteinen suomalainen saunakin on kokemus. Tosi kiva juttu 🙂

  • Reply Laura August 27, 2017 at 21:17

    Turnaus kuulostaa aivan mahtavalta idealta! Me otettiin tiukka jalkapallomatsi vesisateessa ilman kenkiä, ja oli muuten hauskaa! Jopa niin että ohikulkijat jäivät kannustamaan 😀 kannattaa siis ehdottomasti pistää pelit pystyyn!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.