Mitä tehdä, kun koko kroppa on jumissa istumisesta?

Hyvinvoinnin asiantuntijat ovat toitottaneet jo vuosia, että istuminen tappaa. Itse opin tämän kantapään kautta vasta siirryttyäni täysipäiväisestä opiskelijasta toimistohommiin.

Opiskelijana tuli toki harjoitettua istumalihaksia ihan riittävissä määrin, mutta siisti sisätyö ja päivittäiset kahdeksan tuntia tietokoneen ruudun edessä on ihan oma maailmansa. Jatkuva istuminen alkaa todella nopeasti tuntua jumeina niin kropassa kuin mielessäkin.

Itse koen, etta tärkeintä jumien hoidossa on ennakointi. Sen sijaan, että istuisin koko päivän tuolissani kuin tatti, nousen ylös säännollisin väliajoin – hakemaan lasillisen vettä, tulostamaan, vessaan tai ihan vaikka kävelemaan toimiston ympäri – ja teen pieniä venytyksiä siellä täällä. Jo pelkkä liikkeessä pysyminen ehkäisee pahinta kangistumista.

Seison mielelläni aamupalaverien ja muiden vastaavien kokoontumisten ajan, mutta seisten työskentely tietokoneella ei ainakaan toistaiseksi ole tuntunut omalta. Tosin tiedän, että muutamat kollegat vannovat seisomapöydän nimeen, eli mene ja tiedä. Työpisteella istuessa on tärkeää huomioida ergonominen työasento, ja muistaa, etta asentoa voi vaihtaa aina kun alkaa vähänkään puuduttaa.

Sen lisäksi, että työajalla muistaa pitää itsensä liikkeessä, on hyvä lähteä liikkumaan myös töiden jälkeen. Salille, jumppaan, joogaan, lenkille, pyöräilemään, kävelylle, mikä ikinä tuntuu hyvältä.

Itse pakkaan jumppakassin mukaan töihin ja menen salille suoraan toimistolta. Tiedän nimittäin, että kotiin mennessä mukavuus veisi voiton, ja jälkeenpäin harmittaisi kun treeni jäisi välistä. Aina ei huvita ja välillä tulee lintsattua, mutta jokaisen treenin ja jumpan jälkeen fiilis on vähän parempi. Lisäksi kroppa kiittää kun pääsee tekemään muutakin kuin istua kököttämään.

Hikiliikunnan lisäksi jaksan paasata venyttelyn tärkeydestä. Kuten jo kerroinkin, teen itse pieniä kiertoliikkeitä ja venytyksiä työajalla, mutta pidemmät venyttelyt tulee tehtyä salilla tai kotona. Venyttely avaa kivasti istumatyön jumittaman kropan, minkä lisäksi se on parhaimmillaan äärimmaisen rentouttavaa ja palkitsevaa. Vaikka olisikin venyvyydessä lähempänä rautakankea kuin keitettyä spagettia, kevytkin venyttely palauttaa lihaksistoa ja ylläpitää liikkuvuutta. Säännöllisen venyttelyn vaikutukset muuten alkavat myös näkyä ja tuntua yllättävän nopeasti!

Jatkuvan istumisen aiheuttamat oireet ja ongelmat eivät todellakaan ole vain huonokuntoisten täti-ihmisten horinoita, vaan niistä alkaa ennemmin tai myöhemmin kärsia ihan jokainen, joka ei tee asialle mitään.

En ole liikunta-alan ammattilainen, eikä takana ole edes vuosikausia toimistotyössä, mutta näillä samoilla konsteilla täällä yritetään ehkäistä ongelmia ja pitää istumisen aiheuttamat riesat minimissä. Kuulisinkin mielelläni teidän parhaat vinkkinne aiheeseen liittyen!

4 thoughts on “Mitä tehdä, kun koko kroppa on jumissa istumisesta?

 • Reply Anu / Mielilandia January 18, 2018 at 12:46

  Luettelit tässä jo monta tärkeää asiaa, kuten pienikin liikkuminen päivän aikana ja tietysti sen jälkeen. Minusta sähköpöytä on ihan jumalainen keksintö, sitä kaipaan toimistosta! Kaikkea en sen äärellä osaa tehdä, mutta esimerkiksi mulla oli tapana töissä lukea ja käydä läpi valokuvia näytöltä seisaaltaan.

  Yksi oleellinen juttu on mielestäni stressi ja se, miten se somatisoituu kehossa. Mulla oli itselläni pahoja selkävaivoja reilut kolme vuotta sitten, ja ne johtuivat lääkärin mukaan paitsi jatkuvasta tietokoneella nököttämisestä myös valtavasta stressistä töissä. Silloisella työpaikalla moni asia oli aika vinksallaan. Selkäjumeihin auttoi pari käyntiä naprapaatilla! Kiropraktikko ajaisi varmaan saman asian. Nykyään yritän liikkua enemmän arjessa kuin tein Helsingissä asuessani. Etenkin kävely, pilates ja venyttely tekevät hyvää omalle selälleni.

  • Reply Laura January 18, 2018 at 22:41

   Sähköpöydät ovat mahtavia! Tosin myönnän että kaipaisin vielä jonkun ergonomiaan perehtyneen työhyvinvointi-ihmisen neuvoja oikeaoppiseen työasentoon ja korkeuteen.

   Stressi tosiaan on katala kaveri, sillä se tekee tuhojaan odottamattomissakin paikoissa.. Hyvä että sun selkäongelmien syy selvisi ja tilanne saatiin korjattua! Tälläisen jälkeen varmasti oppii pitämään vielä entistä parempaa huolta omasta hyvinvoinnista! Kävely, pilates ja venyttely muuten kuulostavat erinomaiselta yhdistelmältä 🙂

 • Reply Nelina S. January 19, 2018 at 12:08

  Liike on lääke, ja se pätee pitkin päivää. Sähköpöytä on minullakin töissä, enkä nykyisin istu enää käytännössä ollenkaan päivän aikana. Mutta seistessäkin joudun myös muistuttelemaan itseäni liikkumisesta. Helposti tulee jämähdettyä yhteen lukkiutuneeseen asentoon. Välillä vähän kyykkyä, jalan vaihtoa, pientä liikettä. Selkä kiittää.

  • Reply Laura January 25, 2018 at 13:36

   Hyvä että muistutit liikkeestä myös seistessä! Siihen yhteen asentoon tosiaan helposti jämähtää myös pystyasennossa, kunhan vain kroppa tottuu pidempään yhtämittaiseen seisoskeluun. Niin se vain on, ettei liikkeen voittanutta!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.