Hiihtolomakohteena Saariselkä

Reissu Suomen lappiin oli ollut meillä puheissa jo pitkään, kun postiluukkuumme kilahti kutsu ystäviemme talvihäihin Rovaniemelle. Vastausta ei tarvinnut kahta kertaa miettiä, vaan aloimme samantien suunnitella reissua pohjoiseen. Asiaa ja mahdollisuuksia hetken pyöriteltyämme päätimme suunnata Rovaniemeltä muutamaksi päiväksi vielä hieman syvemmälle kesyttömään Lappiin. Kyseltyäni ystäviltä kokemuksia ja vinkkejä parhaista kohteista, valikoitui kohteeksi erämaahenkinen Saariselkä. Ja voi pojat, että oli ihana reissu!

Lensimme Finnairin siivin Amsterdamista Helsingin kautta Rovaniemelle, josta jatkoimme Saariselälle bussikyydillä. Reilun kolmen tunnin matka sujui bussissa mukavasti maisemia ihaillen ja torkkuen, ja vaikka aluksi suhtauduimme julkiseen liikenteeseen pienellä varauksella, olimme todella tyytyväisiä tähän ratkaisuun. Näin meidän ei tarvinnut vuokrata autoa eikä jännittää talviautoilua pitkästä aikaa, ja luontokin kiittää kun yksityisautoilu vähenee. Viime aikoina monessa matkablogissa on nostettu esiin matkailun (epä)ekologisuus ja kestävämpi matkailu – todella tärkeitä aiheita tuoda ihmisten tietoisuuteen. Tarkoituksenani olisi itsekin nostaa aihetta esille, kunhan vain ehdin perehtymään aiheeseen hieman tarkemmin. Tämä kuitenkin toimikoon pienenä muistutuksena siitä, että matkaillessa voi ja kannattaa aina ottaa huomioon myös omien valintojen seuraukset, sen sijaan että keskittyisi vain siihen mikä nyt juuri sillä hetkellä on itselle kivoin ja mukavin vaihtoehto.

Saariselkä oli aivan täydellinen kohde Lapin talvessa. Ehdimme neljässä päivässä tehdä, nähdä ja kokea kaikenlaista mahtavaa. Reissun kohokohtiin kuuluivat ehdottomasti kaikki lumiset seikkailut, sekä herkullinen kotimainen ruoka.

Yksi päivä vierähti laskettelurinteessä, allekirjoittaneen opetellessa miten laskettelusuksilla pääsee rinteen alas. Olen aiemmin laskenut vain lumilaudalla, mutta tulevaisuutta ajatellen päätin, että tässä vaiheessa on hyvä oppia laskettelemaan myös suksilla. Ja lapin loivat, lyhyehköt rinteet olivatkin täydellinen paikka oppitunnille. Vaikka täytyy kyllä myöntää, että kun ensimmäistä rinnettä oli tahkonnut tunnin verran kaatuilemalla minuutin välein, teki kyllä mieli nakata sukset metsään ja kävellä alas.. Kärsivällisyys ja sinnikkyys kuitenkin palkittiin, ja muutamat viimeiset laskut olivat jo varsin komeita, vaikka itse sanonkin!

Laskettelua seuranneena päivänä valittiin tutumpi ja leppoisampi aktiviteetti: pakattiin eväät reppuun ja lähdettiin talvivaellukselle. Virallisesti valitsemamme reitti oli tarkoitettu lumikenkäilyyn, mutta se oli lukuisten patikoijien myötä tamppautunut kantavaksi poluksi hangen päälle niin, että saimme kierrettyä polun Iisakkipään huipulle ihan tavallisilla talvikengillä. Tosin jos polulta siirtyi yhtään sivuun, löysi itsensä nopeasti vyötärön syvyisestä hangesta. Maisemat reitiltä olivat henkeä salpaavat, ja ymmärsimme molemmat miksi sininen ja valkoinen on valittu Suomen väreiksi. Vau! Lumipeitteiset puut ja kirkas taivas olivat lappia parhaimmillaan!

Kolmannen päivän aktiviteetiksi valikoitui klassinen murtomaahiihto. Tätä odotettiin kauhun sekaisella innolla, sillä mies on tainnut olla suksilla tasan kerran elämässään tätä ennen, eivätkä omat muistot koululiikunnan hiihtotunneista ole kovin ruusuiset. Lähdettiin kuitenkin rohkeasti testaamaan, ja päädyttiin lopulta vetämään 10 kilometrin lenkki. Saattaa olla että kovakuntoisemmat mummot ja papat suihkivat meistä ohi ilman pienintäkään haastetta, mutta kivaa meillä oli ja alkoi se oikea tekniikkakin sieltä jossain vaiheessa taas löytyä. Suuret kehut menevät Saariselän kattavalle ja äärimmäisen hyväkuntoiselle latuverkostolle, jossa aloittelijoidenkin oli helppo hiihdellä. Plussaa myös latukahviloista ja nuotiopaikoista reittien varrella!

Mitään villiä after ski meininkiä Saariselältä ei löytynyt, eikä sitä osattu edes kaivata. Kun päivän on puuhastellut liikunnallisten aktiviteettien parissa, oli sauna, illallinen ja netflix mainio kombo illalle. Oltiin rehellisesti niin poikki ettei pysytty hereillä edes revontulien toivossa.. Seuraavalla reissulla sitten!

Oli se lappi vain maaginen.

4 thoughts on “Hiihtolomakohteena Saariselkä

 • Reply Sonja March 20, 2018 at 11:37

  Kuulostaa ihanalta! 😍 Me oltiin Ylläksellä hiihtolomalla ja aivan henkeäsalpaavan hienoja ne maisemat olivat sielläkin päin. Mä olen laskenut viimeksi 19- vuotiaana ja silloin oli tekniikka jo niin hukassa että mulle kävi kuten itse kuvasit. Mulla ei vaan sinni piisannut ja vannoin silloin etten laskettele enää ikinä – olen pitänyt lupaukseni 😀 Tässä tapauksessa toivon että pyörrän sen vaikkakin kärsin tosi pahasta korkeanpaikan kammosta. Olisi silti mukava viedä lapset joskus opettelemaan ja se olis helpointa jos itsekin laskisi. Ihania kuvia olet ottanut 🙂

  • Reply Laura March 21, 2018 at 11:02

   Lappi on upea! On ollut mahtava huomata miten erityisesti tänä vuonna Pohjois-Suomi on saanut huomiota niin kotimaisissa kuin ulkomaisissakin kanavissa. Toivon vain ettei kasvavat turistivirrat vaikuta negatiivisesti lapin puhtaaseen luontoon ja koskemattomiin maisemiin.

   Jep, kateellisena katselin kun ne pienetkin laskettelijat suihkivat ohi niin helpon näköisesti! Siinä sitten itku kurkussa keräiltiin sisua, koska jos lapsetkin osaa niin ei se vaan voi olla niiiiin vaikeeta.. Mitäs jos pyörtäisitkin päätöksesi lasten kanssa siellä pienessä lasten rinteessä? Menisiköhän opettelu siinä samalla yhdessä lasten kanssa 😀

 • Reply Krista March 21, 2018 at 07:50

  Näyttää ja kuulostaa täydelliseltä tavalta hyödyntää nuo ihanat aurinkopäivät, joita tuolloin oli. Pääsisipä itsekin Lappiin! Nyt on vain niin monta rahareikää auki, että pakko himmailla ja säästää reissu tulevaisuuteen. Ollaan vähän suunniteltu vaellusta lumettomaan aikaan 🙂

  • Reply Laura March 21, 2018 at 11:06

   Sää todellakin suosi tuona ajankohtana, ei osattu edes toivoa noin upeita aurinkoisia päiviä!

   Ymmärrän täysin tuon himmailun. Suomi ei todellakaan ole matkakohde edullisimmasta päästä! Lumiloman lisäksi vaikka ruskavaellus tai reissu yöttömän yön aikohin olisi varmasti aivan mahtavia! Vielä joskus..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.