Hääbudjettiriihi

Viime aikoina on tullut pyöriteltyä budjettia jos toistakin, ja koska häät nyt tuppaa olemaan melkoisen suuri menoerä, yritettiin me vähän näihin juhliin meneviä rahojakin laskeskella. Täytyy myöntää että meidän budjettikeskustelu ei päätynyt mihinkään tiukkaan summaan, vaan ennemmin pyrittiin vetämään niitä kuuluisia suuria linjoja. Eli siis noin suurpiirteisesti mietittiin mihin sitä rahaa oikein menee, kuinka paljon, ja mistä tarvittava summa kerätään kasaan.

Heti hääbudjettiriihen avauksessa törmäsimme ehkä hieman odottamattomaan kulttuurieroon, jolla saatiinkin sitten keskustelu avattua varsin positiiviseen sävyyn. Saatoin nimittäin naurahtaa ääneen kun mies huokaisi helpotuksesta alustavaa budjettia sovittaessa: mehän ei todellakaan olla laittamassa yli 40k:ta häihin. Rapakon takana tälläiset summat ovat melko normaaleja, mutta jotenkin tuntuu että hyvin harva suomalainen on valmis laittamaan monia kymmeniä tuhansia euroja häihin. Ei vain meillä kummallakaan ollut tullut mieleen että häiden hintalapun kohdalla saattaisi tulla kulttuurieroja vastaan.

Suurista menoeristä meillä ehdottomasti isoin tulee olemaan ruoka ja juoma. Juhlat pidetään mitä todennäköisimmin ravintolassa, mikä tarkoittaa helppouden lisäksi sitä, että me maksamme kaikesta ravintolahinnat. Tykätään molemmat niin hyvästä ruoasta kuin juomastakin, joten tästä mielellämme myös maksamme. Lisäksi alusta asti selvää on ollut se, että baari on koko illan auki meidän piikkiimme.

Bändiä meille ei tule, ja DJ:n hommiinkin mahdollisesti saadaan miehen kaveri. O on varmasti innolla mukana soittolistojen tekemisessä, ja koska oma kiinnostukseni muusiikkia kohtaan on aivan minimaalista sai mies vetovastuun tästä osuudesta. Musiikin kohdalla siis säästetään kuluissa.

Valokuvaajasta on väännetty kättä alusta saakka, mutta vihdoin päädyttiin siihen että ammattilainen tulee kuvaamaan meidän hääpäivän, sekä mahdollisesti myös jotain kihlakuvien tyyppistä että päästään totuttelemaan kameran läsnäoloon. Hintaa ammattilaisen palkkamiselle tulee toki enemmän kuin harrastelijan kuvatessa, mutta ei haluta ottaa riskiä että hääkuvat ovat syystä tai toisesta aivan luokattomia. Ne kuvat kuitenkin tulevat piirongin jos toisenkin päälle, ja varmasti itsekin käydään päivää läpi useampaan kertaan vielä tulevaisuudessa.

Hääpuku minulta jo löytyy, asusteet sun muut ovat vielä mietinnässä. Mekkoa täytyy käyttää ompelijalla ennen juhlia ettei koko päivä mene mekko nykiessä. Hiukset laittaa kampaaja, mutta meikin suhteen olen vielä kahden vaiheilla. Toisaalta olisi ihana jos ammatti-ihminen olisi meikkaamassa, sillä itse käytän arkena ihan minimaalisen vähän meikkiä ja epäilen että juhlameikin kanssa voisin olla vähän hukassa. Toisaalta taas juuri tästä syystä meikkaajan penkkiin istuminen vähän kauhistuttaa, sillä toiveissa ei ole mitään sotamaalauksia, vaan haluan edelleen tunnistaa itseni peilistä. Yhtenä potentiaalisena vaihtoehtona on myös se, että tytöt jeesaisivat meikkaamisen kanssa. Siinä vaiheessa vaan parempi toivoa ettei muilla kuin morsiamella tärise kädet jännityksestä (mullahan siis kädet tosiaan tärisee ihan älyttömästi kun jännittää! O jaksaa edelleen naureskella meidän ekoille kahvilatreffeille kun allekirjoittaneella ei meinannut tärinöiltä pysyä kahvikuppi käsissä).

O:n vaatetuksesta ei ole vielä selvyyttä. Näillä näkymin kuulostaa siltä että tummansininen puku on sulhasen valinta, mahdollisesti liivin kanssa. Pukuja ja krakoja mieheltä löytyy jo entuudestaan vaikka muille jakaa, mutta epäilen että häät ovat tarpeeksi hyvä syy hankkia uutta vaatetta ja kenkää myös sulhaselle. Molempien vaatteet ovat kuitenkin sellasia asioita joista voidaan hieman pihistää jos alkaa näyttää siltä että budjetti paisuu ihan mahdottomasti.

Sormukset taas ovat asia josta ei tingata. Ne ovat ainoa materia joka häistä jää käteen (kirjaimellisesti). Halutaan siis hankkia laadukkaat sormukset jotka kestävät vuosien päivittäistä käyttöä. Mun kihlahan on jo itsessään aika näyttävä, eli vihkiksi on tulossa jotain simppelimpää. O itseasiassa ehdotti että tehtäisiin reissu Antwerpeniin sormuksia hankkimaan, kun kerran Euroopan timanttipääkaupunki on parin tunnin junamatkan päässä.

Kukkia juhliin hankitaan maltillisesti, koristeita vielä vähemmän. Hääautoa meille tuskin tulee, ainakaan jos juhlat juhlitaan suunnitellusti Helsingin keskustassa. Majoituksen suhteen meillä on vielä mietinnässä ollaanko hotellissa vai vuokrataanko asunto airbnb:n kautta, me kun ei tosiaan edes asuta Suomessa. Lisäksi lennot, muut matkat, ruokailut ynnä muut hieman kasvattavat lopullista summaa. Häämatkaa ei lasketa budjettiin mukaan, vaikka sellainen on suunnitteilla.

Varmasti listalta jotain jo unohtui, ja eiköhän tässä vielä tule yllätyksiäkin vastaan matkan varrella. Kuulisin mielelläni myös muilta ajatuksia häiden kuluista ja budjetin suunnittelusta! Kaikki vinkit ja kokemukset ovat enemmän kuin tervetulleita!

Kuvitukseksi yritin metsästää aiheeseen edes jotenkin liittyviä kännykkäräpsyjä.

4 thoughts on “Hääbudjettiriihi

 • Reply Laura V October 14, 2016 at 07:10

  Blogisi oli uusi tuttavuus, jään seurailemaan! 🙂

  Nuo summat mitä rapakon takana laitetaan häihin on kyllä aivan järkyttäviä, kun mielestä I täällä Suomessakin budjetit tuntuu niin hurjan isoilta!

  Laura/ http://isaidyesblogi.blogspot.fi

 • Reply Laura October 14, 2016 at 10:46

  Kiva kuulla, tervetuloa seurailemaan 🙂

  Olen ihan samaa mieltä noista häihin käytettävistä summista! Välillä kieltämättä kauhistuttaa yksiin juhliin menevä rahan määrä.. Mutta toisaalta, päivä on varmasti ikimuistoinen, ja onhan se ihana saada läheiset saman katon alle 🙂

 • Reply Laura V October 14, 2016 at 17:24

  No sehän se on ja mekin halutaan kyllä panostaa hääpäivään mutta sentään useita kymppitonneja ei aiota käyttää! 😀

 • Reply Laura October 14, 2016 at 19:11

  Sama logiikka täälläkin! Kyllä hyvät juhlat täytyy saada aikaan vähemmälläkin!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.