25 x suomalaisuudesta

Itsenäisyyspäivän kunniaksi aioin alunperin kirjoittaa suomalaisuudesta, ja siitä, mitä se oikeastaan minulle merkitsee. Yritin kovasti löytää oikeita sanoja kuvaamaan ajatuksiani, mutta mikään, mitä sain aikaan ei tuntunut tarpeeksi kuvaavalta, tunteikkaalta, oikealta tähän hetkeen. Tuijotettuani tyhjää paperia tarpeeksi pitkään kuoppasin ajatuksen toistaiseksi, ja päätin valita helpomman tavan kertoa suomalaisuudesta. Nimittäin vastaamalla 25 kysymykseen (ulko)suomalaisuudesta.

Missä asut ja kuinka kauan olet asunut ulkomailla?

Asun Alankomaissa, Amsterdamissa. Täällä ollaan asuttu nyt puolisentoista vuotta. Kaikkiaan vuosia ulkomailla on takana kuusi.

Kuinka usein käyt Suomessa? Milloin viimeksi ja onko seuraava kerta jo tiedossa?

Suomivisiittien määrään vaikuttaa moni tekijä. Keskimäärin kuitenkin ehkä kaksi kertaa vuodessa. Viimeksi kävimme Suomessa elokuussa ja seuraavan kerran kotikonnut kutsuvat maalis- ja kesäkuussa.

Mitä kaipaat Suomesta?

Perhettä ja ystäviä tietenkin. Ruokaa. Neljää vuodenaikaa. Saunaa kotona.

Lempi-maisemasi Suomessa?

Kesäinen Saimaa omalta mökiltä käsin.

Miten meinaat juhlia itsenäisyyspäivänä?

Vien Fazerin sinistä töihin, ja illalla taidan nauttia Napue gin and tonicin samalla kun käyn läpi linnanjuhlien asut ja muut päivän tapahtumat.

Mitä Suomalaista muotoilua teiltä löytyy ja onko jonkin esine tai astia, minkä haluaisit tuoda Suomesta?

Pakko myöntää, että meillä on keittiön kaapit täynnä suomalaista designia. Suomalaista löytyy myös vaate- ja liinavaatekaapista sekä kirjahyllystä. Kehrään onnesta tietäessäni että pohjoismaalainen muotoilu on nyt supertrendikästä Alankomaissa, eli montaa juttua ei onneksi tarvitse raahata Suomesta saakka!

Mikä on rakkain tavara, minkä olet tuonut Suomesta?

Jos korut lasketaan tavaroiksi, niin vastaan että kaikki läheisistä muistuttavat korut.

Mitä Suomalaista ruokaa rakastat?

Riisipiirakoita ja ruisleipää. Poroa. Lakkoja. Suomalaista suklaata. Kermaviiliä. Järvestä pyydettyjä ahvenia. Myös Alku-puurot ovat aivan mahtavia! Tämä lista jatkuisi ihan loputtomiin!

Entä mitä Suomalaista ruokaa inhoat?

Kesäkeitto eikä maksalaatikko uppoa sitten millään. Eivätkä veriletut.

Minkälaista elämää viettäisit/viettäisitte, jos asuisittekin edelleen Suomessa? Tai miten se ehkä poikkeaisi nykytilanteesta?

Tähän on tosi vaikea vastata. Olen asunut ulkomailla koko aikuisikäni, enkä osaa oikein edes kuvitella millaista elämä suomessa olisi.

Mitä pyydät aina lähettämään / tuomaan tuliaisiksi Suomesta?

Ruisleipää, riisipiirakoita, suklaata, puuroa ja hautakynttilöitä.

Mitä arvostat nykyään eniten Suomessa, mitä et ehkä osannut arvostaa ennen?

Teininä koin että Suomi on tylsää takapajulaa, mutta nykyään Suomi on aika cool paikka. Järjestäin jokainen puhuu kolmea kieltä, selvitään vuodesta toiseen pimeydessä ja tuimissa pakkasissa tai vastaavasti ympärivuorokauden valoisissa kesissä. Kotimaamme on turvallinen ja tasa-arvoinen. Nykyään kerron ylpeästi olevani suomalainen kun joku kysyy. Ja saataan kertoa vaikkei kysyttäisikään.

Mikä Suomessa ärsyttää eniten?

Jatkuva valittaminen. Vasta ulkomailla asumisen myötä olen huomannut miten paljon suomessa valitetaan. Kaikesta ja kaikkialla.

Mikä taas Suomessa on ihanampaa, kuin missään muualla?

Luonto, sauna ja tietynlainen yksinkertaisuus ja hiljaisuus.

Suomalaisinta minussa on…

Rakkaus saunaan sekä suoruus. Popsensaatio Alman sanoin arvostan sitä, että “Suomessa ei tarvitse lässyttää” – kaiken ei tarvitse olla wonderful ja amazing, eikä tarvitse tehdä katteettomia lupauksia siitä miten we should go for drinks sometime. Asiat sanotaan niinkuin ne on, turhia kaunistelematta tai kauhistelematta.

Puolisoni mielestä suomalaisinta minussa on…

Se, etten pelkää hiljaisuutta eikä se vaivaa minua millään lailla. Aina tämä ei tosin ole positiivinen ominaisuus!

Olen hävennyt Suomea/suomalaisia…

Lentokoneessa perseet vetävät suomalaismiehet on kyllä omassa luokassaan.

Mitä nykyisen kotimaasi asukkaat tietävät Suomesta?

Yllättävän paljon! Mika Häkkisen, Kimi Räikkösen, Nokian, pimeät talvet, lumen, erinomaisen koulusysteemin ja usein sieltä tulee pari suomenkielistä sanaakin.

Kerron aina Suomesta…

Suomen luontoa ja vuodenaikoja jaksetaan aina ihmetellä. Ja mukavahan niistä on kertoa!

Kuinka usein puhut Suomea?

Kirjoitan ja luen suomea päivittäin, mutten juurikaan pääse puhumaan suomea missään. Mitä nyt Insta stories videoille ja unissani!

Mikä on mielestäsi Suomen kielen kaunein sana?

Rakas.

Mikä lempimusiikkiasi Suomesta? Lempi-laulusi?

Pakko myöntää, etten juurikaan seuraa mitä suomalaisen musiikin maailmassa tapahtuu. Niinpä vastaan Karjalaisten laulu, Maamme laulu sekä Finlandia – takuuvarmasti saa aina tunteet pintaan!

Mitä suomalaista perinnettä teillä vaalitaan?

Viemme kynttilöitä haudoille jouluna. Tämä on perinne jonka myös kanadalainen puoli perhettä on ottanut omakseen. Muutenkin aina sisällytetään suomalaisia elementtejä esimerkiksi pyhiin.

Mitä terveisiä lähetät 100 vuotiaalle Suomelle?

Kiitos, että sain syntyä Suomeen, ja kiitos kaikille, jotka ovat olleet mukana rakentamassa maatamme. Olen äärimmäisen ylpeä juuristani ja kotimaastani. Olen kiitollinen siitä, että sain viettää lapsuuteni turvallisessa, tasa-arvoisessa, hyvässä maassa.

 

Kiitos haasteesta Housefive Sara

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.