2+1 museovinkkiä Haagiin

Meidän oli tarkoitus tehdä päiväretki Haagiin jo ennakkovaalien aikaan, mutta tuolloin ärhäkkä flunssa kaatoi allekirjoittaneen viikoksi sängynpohjalle ja sössi samalla kaikki suunnitelmat. Taudista toivuttuani päätimme ottaa vahingon takaisin ja lähteä päiväksi Haagiin – siitäkin huolimatta, että äänioikeus jäi tänä vuonna käyttämättä.

Amsterdamista Haagiin pääsee näppärästi junalla. Matka kestää vajaan tunnin ja kustantaa parikymppiä suuntaansa.

Tunnelmansa puolesta kaupungit eroavat toisistaan aivan valtavasti. Siinä missä Amsterdam vilisee turisteja ja opiskelijoita, tarjoaa Haag rauhallisemman ja jollain tasolla aidomman palan Hollantia. Amsterdam saattaa olla Alankomaiden pääkaupunki, mutta todellisuudessa päätokset tehdään Haagissa. Haagissa istuvat niin parlamentti kuin kuninkaallisetkin. Yhteistä kaupungeille on se, että molemmista löytyy ystävällisiä ihmisiä, liuta mukavia ravintoloita ja kahviloita sekä upeita museoita ja historiaa.

Haagin taidemuseot olivatkin se, mikä meitä kaupungissa veti puoleensa.

Mauritshuis on täynnä Hollannin mestarien töitä heidän kultakaudeltaan. Vermeer, Rembrandt, Fabritius ja monta muuta. Museo on sopivan pieni kierrettäväksi kokonaan yhdellä käynnillä, eikä mestarien teokset mene aivan yli hilseen vaikkei taidehistoriaan kovin olisikaan perehtynyt. Taideteosten lisäksi myös historiallinen museorakennus on vaikuttava.

Mauritshuis on yksi lukemattomista museoista Hollannissa joihin pääsee ilmaiseksi museokortin, museumkaartin, omistaessaan. Kyseinen kortti kustantaa 60 euroa vuodessa, ja sillä saa rajattoman sisäänpääsyn museoihin ympäri maata. Virallisen kortin saaminen edellyttää vakituista osoitetta Alankomaissa, mutta 30 päivän väliaikaisen kortin voi ostaa kuka tahansa. Jos tarkoituksena on viettää pidempi aika puukenkämaassa tai vierailla useammassa museossa, museokortin hankintaa kannattaa ehdottomasti harkita. Monissa museoissa sisäänpääsy kustantaa 10-20 euroa, eli kortin hankkimalla saattaa hyvinkin säästää muutaman roposen.

Toinen museo, johon Haagissa ihastuin kovasti on Escher in Het Palais, eli Escher museo. Escher oli hollantilainen kuvataiteilija ja graafikko, joka on erityisen kuuluisa trikkikuvista ja matematiikan insipiroimista teoksista. Kuvista, jotka nopeasti vilkaistuna saattavat vaikuttaa ihan realistisilta, mutta jotka tosiasissa kätkevät itseensä mahdottomuuden jos toisenkin. Myös tämä pieni museo sijaitsee kauniissa historiallisessa rakennuksessa aivan Haagin ytimessä. Toimii hyvin yhdistelmänä esimerkiksi edellä mainitun Mauritshuisin kanssa. Sopii myös nuoremman väen kanssa reissaaville, ja lapset ja lapsenmieliset vamasti arvostavat ylimmästä kerroksesta löytyvää optisten harhojen nayttelyä.

6 thoughts on “2+1 museovinkkiä Haagiin

 • Reply Anu / Mielilandia February 7, 2018 at 18:19

  Oi, tuo Escher-museohan on ihan mahtava vinkki! Kiitos! 🙂 Mauritshuisissa on tullut käytyä jo kolmesti: se on vaan niin ihana ja just sopivan kokoinen omasta mielestäni. Ja ihana keksintö on myös tuo museumkaart. Pitäisi vaan muistaa hyödyntää sitä useammin.

  • Reply Laura February 9, 2018 at 16:50

   Escher oli itsellenkin uudempi tuttavuus ja pakko sanoa että tykkäsin kovasti. Museumkaart on aivan mahtava, ja maksaa kyllä itsensä takaisin vaikka kävisi ihan muutaman kerran vuodessa! Vaikka joutaisihan sitä ulkoiluttaa useamminkin 😉

 • Reply Satu / hollanninsuomalainen February 8, 2018 at 09:28

  Mauritshuis on kyllä ihana. Tervetuloa myös Utrechtiin 😊 Meillä on täällä keskustassa ja museokorttelissa mm. Speelklokmuseum, Centraal Museum, Universiteitsmuseum (menee maaliskuun alussa kahdeksi vuodeksi kiinni remontin takia!), Catharijneconvent, Spoorwegmuseum ja vielä Nijntje-museumkin.

  • Reply Laura February 9, 2018 at 16:51

   Utrecht on ehdottomasti mukana listalla! Kunhan kevät tästä valkenee niin tullaan sinne suunnalle ihmettelemään – vinkit ovat enemmän kuin tervetulleita!

 • Reply Liisa February 10, 2018 at 04:32

  Museumkaart on kyllä ihan huippu! Mauritshuis on ehdottomasti listalla ensi Haagin-vierailua ajatellen. Miten vain ehtisi kaikkialle? 🙂

  • Reply Laura February 11, 2018 at 17:46

   No sepä se! Eikai tässä muu auta kuin pikkuhiljaa raksia mielenkiintoisimmat pois ja niitä muita aina silloin kun tilaisuus osuu kohdalle 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.